Museoiden yö! Mikkelissä 26.10.2018 - Mikkelin lääninhallitusrakennus avaa ovensa yleisölle

Itä-Suomi

Tervetuloa tutustumaan Mikkelin lääninhallitusrakennukseen 26.10.2018. Ovet ovat auki klo 17-24. Sisäänkäynti virastoon tapahtuu rakennuksen eteläpäädyn lasikon Maaherrankadun ja sisäpihan puoleisista ovista. Viraston nykyiset ja entiset työntekijät esittelevät rakennuksen tiloja.

Ohjelmassa

klo 17-24 aluehallintoviraston esittely sisääntuloaulan infonäytössä
klo 17-24 diaesitys lääninhallitusrakennuksesta kokoushuone Kuvernöörissä
klo 17-21 Etelä-Savon tanssiopiston tanssiesitys AVAUKSIA! rakennuksen pohjoispäädyn lasikossa
klo 18 ja 19.30 Mikkelin kaupungin orkesterin konsertti Keltaisessa salissa, 2 krs
- rakennuksessa ei ole hissiä

Lääninhallitusrakennus on seisonut uljaasti paikallaan 175 vuotta. Mikkelissä rakennus tunnetaan yhä nimellä "lääninhallitus", vaikka se virallisesti on vuoden 2010 alusta lukien ollut Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Mikkelin lääninhallituksen virastotaloksi ja maaherran virka-asunnoksi suunniteltu rakennus valmistui vuonna 1843. Aikakaudelle tyypillisen empirerakennuksen on suunnitellut saksalaissyntyinen arkkitehti Carl Ludvig Engel. Hänen vaikutustaan on pietarilaisempiren käyttö 1800-luvun monissa julkisissa rakennuksissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Keltainen sali


Mikkeli sai nimensä jo 1500-luvun alussa arkkienkeli Mikaelin mukaan, mutta Mikkelin läänin perusti keisari Nikolai I vuonna 1831. Mikkelin lääni perustettiin pääasiassa aikeisemman Kymenkartanon läänin alueelle. Kaupunkioikeudet Nikolai antoi Mikkelille 1838 ja maaherran residenssi siirtyi 1.4.1843 Heinolasta Mikkeliin.

Vuodelta 1634 peräisin oleva lääninhallitusinstituutio on pitkäaikaisin yhtäjaksoisesti toiminut maallisen vallan hallintoelin Suomessa. Läänien rajat ovat aikojen saatossa muuttuneet moneen kertaan. Vuoden 2010 aluehallintouudistuksessa läänit ja maaherrainstituutio lakkautettiin ja maaherra-nimike vaihtui aluehallintoviraston ylijohtajaksi. Lääninhallitusrakennuksen alakerrassa on edelleen toimistotiloja ja yläkerran edustustilat toimivat kokous- ja juhlatilana.


https://www.facebook.com/museoidenyo/

 


Updated